Сряда, 23 Септември 2020

ЦОП

Центърът за обществена подкрепа към КСУДС предоставя социални услуги за деца и семейства с цел предотвратяване на изоставянето на децата и настаняването им в специализирани институции, превенция на насилието, превенция на риска...... продължава

ЦРДУ

Центърът за работа с деца на улицата предоставя социални услуги, свързани с превенция на попадането на деца на улицата и отпадане от училище, социална рехабилитация и интеграция на деца, живеещи трайно или частично на улицата...... продължава

ЗМБ

Звено „Майка и бебе" е социална услуга в общността, която предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, насърчава родителската привързаност, подпомага младите майки чрез...... продължава

ЦСРИ

„Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности” е социална услуга, чиято дейност цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност ... продължава

ЦНСТ „Майка Тереза”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Майка Тереза” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и...... продължава

ЦНСТ „Детска къща”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Детска къща” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа,...... продължава

ЖАЛБИ

Вашият глас е много важен за нас и ние искаме да го чуем.

 • Бихме искали да обсъдите с нас трудностите, които сте имали с Вашия социален работник.
 • Бихме искали да Ви окуражим да оформите оплакването си писмено и ако имате нужда от помощ, да се обърнете към нас или друго лице по Ваш избор.
 •   продължава

  A+ R A-

  21.11.2019 - Марица - Момче срещна сестрите си в Деня на християнското семейство

  Написана от  Публикувана в Отзвук Вторник, 26 Ноември 2019 09:14

  https://www.marica.bg/plovdiv/gradat/momche-sreshtna-sestrite-si-v-denq-na-hristiqnskoto-semeystvo

   

  9 деца са настанени при различни приемници, биологичното семейство не може да ги гледа

  автор: Елица Кандева
      

  Момче срещна двете си сестрички след едногодишна раздяла. Събра ги тържество по повод Деня на християнското семейство в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пловдив.

  8-годишният Дани и каките му Марина и Анета са три от деветте деца във фамилия, която не може да се грижи за нито едно от тях и всички са настанени при приемни родители.

  Аз съм в трети клас, похвали се Марина при срещата с брат си и сестра си. В оживения разговор тримата току се подканяха да говорят на български, вместо на майчиния турски.

  Да се осигурят приемни семейства, които да отворят дома си за по две деца с родствена връзка помежду им, е едно от предизвикателствата в кампанията „Приеми ме с обич“.

  В продължение на 3 месеца от юли  тази година тя търсеше кандидати за приемници, за да отговори на потребностите в Пловдив – да се осигури грижа да малчугани  от новородени до 3 г., дом за хлапета с увреждания, братя и сестри, които не могат да бъдат отглеждани в биологичните си семейства.

  Проведени са 7 информационни срещи в различни общини, отчетоха от Областния екип по приемна грижа. Предстоят още 6. Има подадено едно заявление от родители, които искат да бъдат приемно семейство.

  Към момента приемниците, при които има настанени хлапета,  са 78, други  13 са свободни. Настанени са общо 81 деца, от които 58 са на възраст под 6 г. Заради дефицита на приемници за бебета има новородени, които са устроени чак в Рудозем, Нови пазар и Дупница.

  Измежду седемте родилни отделения в Пловдив най-често казуси с необходимост за настаняване на изоставени деца възникват в УМБАЛ „Св. Георги“ и МБАЛ „Пловдив“.

  Седемгодишната Рая дойде да танцува и рисува на празника за Деня на християнското семейство с червена дантелена рокля и с батко си Филип, който е на 10 г.

  От година и половина те живеят в дома на Иванка Милева от Съединение, за която двамата са вече пето и шесто приемно дете. Когато влязохме за първи път, първо ни посрещна пинчерът Леонардо и започна да ни ближе, припомниха си децата.

  Рая не е ходила на детска градина в „Столипиново“ и най-трудно й било да стане първокласничка, без да е била в подготвителна група. Филип пък е бил в начално училище в махалата, а после половин година в друго приемно семейство в Първомай.

  С новата му майка Ваня цяло лято работили у дома. И още в първата седмица на тази година електронният дневник показал, че Филип е първенец по успех в настоящето си училище.

  Със сестра му за първи път в живота си отишли на море – на лагер, организиран от Националната асоциация по приемна грижа.

  „Най-тежкото в приемничеството е мисълта за бъдещето - сподели Иванка Милева. – Кога, къде и до кога са най-трудните въпроси.“ Макар че професионалните приемници в момента са на граждански вместо на трудови договори, на разположение 24 часа, без право на отпуск и болнични, Ваня твърди, че си струва.

  „Удовлетворение носи да дадеш алтернатива на едно дете да види друга действителност“, казва приемната майка.

  Най-трудно се наваксва в училище, защото дефицитите на децата са много, а там няма възможност за индивидуална работа.

   

  Прочетена 266 пъти Последно променена в Вторник, 26 Ноември 2019 09:17