Неделя, 20 Септември 2020

ЦОП

Центърът за обществена подкрепа към КСУДС предоставя социални услуги за деца и семейства с цел предотвратяване на изоставянето на децата и настаняването им в специализирани институции, превенция на насилието, превенция на риска...... продължава

ЦРДУ

Центърът за работа с деца на улицата предоставя социални услуги, свързани с превенция на попадането на деца на улицата и отпадане от училище, социална рехабилитация и интеграция на деца, живеещи трайно или частично на улицата...... продължава

ЗМБ

Звено „Майка и бебе" е социална услуга в общността, която предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, насърчава родителската привързаност, подпомага младите майки чрез...... продължава

ЦСРИ

„Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности” е социална услуга, чиято дейност цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност ... продължава

ЦНСТ „Майка Тереза”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Майка Тереза” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и...... продължава

ЦНСТ „Детска къща”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Детска къща” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа,...... продължава

ЖАЛБИ

Вашият глас е много важен за нас и ние искаме да го чуем.

 • Бихме искали да обсъдите с нас трудностите, които сте имали с Вашия социален работник.
 • Бихме искали да Ви окуражим да оформите оплакването си писмено и ако имате нужда от помощ, да се обърнете към нас или друго лице по Ваш избор.
 •   продължава

  A+ R A-

  Летни дейности в Центъра за работа с деца на улицата и отпадащи от училище

  Написана от  Публикувана в Актуално Вторник, 25 Август 2020 17:54

  Летните дейности в Центъра за работа с деца на улицата и отпадащи от училище са традиция и основната им цел е осмисляне на свободното време и превенция на рисковото поведение. Включените теми дават информация и пространство за обсъждане на въпроси, касаещи децата, тяхното развитие, безопасно порастване и формиране на умения за самостоятелност и грижа за себе си.


  От 08 юли до 12 август 2020г.,  в Центъра се проведоха летни занимания за децата, ползващи услуги в ЦРДУ към КСУДС. В тях взеха участие 11 момичета и момчета на възраст от 9 до 13 години, разпределени в две групи.
  В продължение на шест седмици, по време на летните занимания, на децата се предостави възможност да избягат от скуката, да учат и да се забавляват през лятната ваканция, да създадат нови запознанства, а може би и приятелства.
  В тази необикновена 2020 година, не посетихме забележителности в гр. Пловдив и околностите му, но пък затова много от нашите дългогодишни приятели и партньори ни подкрепиха като ни дойдоха „на гости”.
  С голям интерес и нетърпение децата очакваха срещата с инспектор Детска педагогическа стая Пламен Митев. За някои от тях това беше първа среща с представител на полицията и те не пропуснаха възможността да го засипят с въпроси за работата на органите на реда, за полицейските кучета, за екипировката и оръжията. От особена важност е децата да разберат, че представителите на полицията са техни „приятели” и винаги когато е нужно могат да ги търсят за съдействие и подкрепа. В последвалата беседа на тема ”Опасности и рискове в интернет общуването”, децата отново показаха нетърпение да споделят своите знания и въпроси по темата. Оказа се, че една среща е недостатъчна и децата се разделиха с г-н Митев с пожелание за скорошна нова възможност да общуват с него по теми, които ги вълнуват.
  След  своето участие в лятната програма г-н Митев, сподели, че е мотивиран да участва в подобни беседи тъй като „С ЦРДУ имаме обща цел – да откриваме децата, които имат нужда от подкрепа, от промяна в поведението и след като ги открием, да работим и да въздействаме на тяхното отклонение в поведението. И има видим ефект от тези дейности, самите деца вече ни познават и ни търсят ако имат нужда.”
  Оказа се, че много от малчуганите искат да станат полицаи. „Обясних им колко е интересна нашата професия и колко е отговорна. И в тази връзка опитвам да ги запаля по професията. Защото полицаят е реален герой”. Но в същото време е нужно много учене и подготовка, затова г-н Митев формулира своето послание към децата така „Най-важното за едно дете е да стане добър човек, стане ли добър човек, може да стане и добър специалист в областта която иска да се развива, стига да прояви достатъчно усърдие и упоритост.”
  В друг ден от лятната програма Мария от БМЧК изнесе практическо обучение на децата по оказване на първа долекарска помощ като всяко дете имаше възможността да покаже получените знания и умения. С голямо желание и старание приложиха сърдечен масаж и изкуствено дишане на „пострадал” и се увериха, че за целта трябва да бъдат отговорни и стриктно да следват оказанията на обучителката.
  Служителите от 2 РС ПБЗН, пристигнаха с един от специализираните си пожарни автомобили. В последвалата беседа, децата си припомниха правила, които трябва да спазват, за да не предизвикат пожар в дома си и какво да правят, в случай че все пак това се случи. На децата бяха показани различни видове въжета, струйници с кран, различните видове пожарогасители, и други специализирани материали и облекло. Разбраха, че за да станеш пожарникар, трябва да понасяш жегите, тъй като облеклото не те предпазва от тях, а само от изгаряния. Накрая всички се снимаха пред пожарния автомобил, заедно със смелите пожарникари, които предложиха догодина ние да им гостуваме.
  Вили Начева от РЗИ, Пловдив, отново с готовност прие поканата да за беседа на тема „Вредите от тютюнопушенето, енергийните напитки, наргилето и алкохола”.  Децата изведоха правила и активно участваха в дискусията. Съобщаваха случки от ежедневието си и изказваха мнение. След дискусията, участниците се разделиха на две групи и самостоятелно и с ентусиазъм преобразиха думите си в проекти от цветни картини и забранителни знаци, свързани с темата на заниманието. В допълнение, подтиквани и насочвани от лектора успяха да изведат писмено и част от настъпващите промени в организма по време на етапа на съзряване.
  В последствие г-жа Начева сподели „Това което ме впечатли в тази група беше умението им да работят  заедно в тандем по двама. Много добре децата си помагат, ако някой е затруднен получава подкрепа, която го кара да се чувства добре.”
  В ателие „Приложни изкуства“ децата имаха възможността да направят свой „Чичко Тревичко”, да си направят красива ваза, като използват само празно шише и техниката декупаж, да изрисуват цяла галактика върху керемида,  да създатат морски пейзаж с квилинг умения.
  С помощта на Даниела Горанова, децата пробиха знания и опит да работят с глина и грънчарско колело. Както често се оказва, достатъчно е само малко насочване от обучител, останалото се получава с богатата детска фантазия и въображение. Децата изработиха свои глинени съдове, свещници и различни фигури, които отнесоха в домовете си за спомен от хубавите летни преживявания.
  Голям хит се оказа тази година ателие „Кино“, в което децата най-накрая успяха да „посетят” кино салон в ЦРДУ и заедно да гледат филмите „Цар Лъв“, „Книга за джунглата”, „От вътре навън” и да споделят своите емоции, впечатления и коментари.
  Всеки ден от лятната програма за децата бе осигурен обяд.
  Активностите се проведоха при спазване на всички мерки за превенция на разпространението на COVID-19.

  Прочетена 162 пъти