Сряда, 20 Януари 2021

ЦОП

Центърът за обществена подкрепа към КСУДС предоставя социални услуги за деца и семейства с цел предотвратяване на изоставянето на децата и настаняването им в специализирани институции, превенция на насилието, превенция на риска...... продължава

ЦРДУ

Центърът за работа с деца на улицата предоставя социални услуги, свързани с превенция на попадането на деца на улицата и отпадане от училище, социална рехабилитация и интеграция на деца, живеещи трайно или частично на улицата...... продължава

ЗМБ

Звено „Майка и бебе" е социална услуга в общността, която предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, насърчава родителската привързаност, подпомага младите майки чрез...... продължава

ЦСРИ

„Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности” е социална услуга, чиято дейност цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност ... продължава

ЦНСТ „Майка Тереза”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Майка Тереза” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и...... продължава

ЦНСТ „Детска къща”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Детска къща” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа,...... продължава

ЖАЛБИ

Вашият глас е много важен за нас и ние искаме да го чуем.

 • Бихме искали да обсъдите с нас трудностите, които сте имали с Вашия социален работник.
 • Бихме искали да Ви окуражим да оформите оплакването си писмено и ако имате нужда от помощ, да се обърнете към нас или друго лице по Ваш избор.
 •   продължава

  A+ R A-

  Планински приключения – разказ за лагера на децата от ЦНСТ „Детска къща“ и ЦНСТ „Майка Тереза“

  Написана от  Публикувана в Актуално Четвъртък, 23 Юли 2020 11:03

  За децата от ЦНСТ „Детска къща“ и ЦНСТ „Майка Тереза“ вече е традиция през лятото да пътуват на лагер в планината. Дните преминават в различни забавления – игри в двора на почивната база – футбол, народна топка, федербал. Посещение на басейн с минерална вода, разходки в планината.

  „Беше много забавно. Накрая децата не искаха да си тръгваме към Пловдив“ казва Йорданка, която е един от социалните работници, придружаващи децата. Общо 23 деца, придружени от 6 социални работници прекарват  10 дни в с. Шипково. Лагера преминава при спазване на всички мерки за ограничаване на COVID-19.
   „Прекарах си добре, играех, ходехме на плаж, на басейн плувахме. Ходехме в гората, разхождахме се. Най-много ми хареса на басейна.” – разказва едно от момчетата.
  На въпроса „Кое беше най-вълнуващо и ще запомниш най-ярко?” Нина отговаря „Рождения ми ден. Беше изненада. Имаше торта и музика. Танцувахме. За подарък получих парфюм и комплект за правене на гривни.” На същия ден рожден ден има и Михаил, социален работник, за него партито също е изненада.
  Още впечатления споделя Иван „На лагерния огън си пекохме бонбони машмелоу. Преди това събирахме дърва и правехме шишчета за бонбоните.”
  За лагерния огън ни разказва ръководителя на двата Центъра – Анелия Дернева: „Последната вечер – вечерта на лагерния огън е и вечер на талантите. Три дни се подготвяхме. Ходехме в гората да събираме дърва, търсехме подходящи пръчки за шишчета за бонбоните. Децата имаха репетиции, всеки да подготви изявата си.
  След трескавата подготовка и с много емоции и нетърпение запалихме огъня. Децата се включиха в подготовката на вечерята - пекохме кюфтета, наденички, картофи.
  Всеки изнесе своето представяне. Разбира се най-добрите бяха отличени и получиха награди. Първо място спечели Мими с песен и съпровод на тарамбука. На второ място се класира танцова формация – Ели, Пепи и Рени – танца беше с акробатика. Третото място заеха трима актьори, които изиграха 2 сцени от пиесата „Женитба”, която в момента децата разучават по проект за развитие на таланти. Специална награда спечели най-малкия участник Петьо, за поддръжка, защото той танцуваше, раздаваше се като бек-вокалист, беше нон стоп на сцената.
  В рамките на лагера обявяваме конкурс за най-добре подредена стая и всеки ден проверяваме. Връчени бяха първа, втора и трета награда – лакомства.”
  Лагерът е време за почивка, време за приключение и нови преживявания. Тези дни носят на децата щастие и купища положителни емоции, оставят спомени. Това са дни, които всяко дете заслужава да изживее и тук е мястото да бъдат изказани благодарности на всички, които са допринесли и са подкрепили организацията и обезпечаването на лагера. За настаняването на децата от ЦНСТ „Детска къща” средствата са осигурени от дългогодишен дарител, който предпочита да остане извън публичността, човек подкрепящ грижата за децата повече от 10 години. Средствата за настаняване на децата от ЦНСТ „Майка Тереза” са събрани също от дарения и акции, стартирали в края на миналата година, в тях са се включили много граждани и фирми с различни суми. Транспорта е осигурен от г-н Ивайло Начев и г-жа Елена Дърмонска. Дългогодишните партньори на КСУДС-Пловдив Фондация „Движение на българските майки” – клон Пловдив са осигурили плажни принадлежности и козметика. Г-ца Милена Димова също подкрепя подготовката за пътуването с дарение. Граждани на Пловдив даряват захарни продукти, с които е осигурена ежедневна следобедна закуска. За сметка на бюджета на КСУДС-Пловдив са входните такси за минералния басейн и други разходи.
  От името на всички деца и на целия екип на Комплекса изказваме благодарности за подкрепата. Всеки от тези жестове е огромен и безценен, защото само обединявайки усилия, всички заедно, можем да осигурим едно по-добро детство. И вярваме, че по-доброто детство е път към порастването на едни по-добри младежи и възрастни хора, които ще носят в себе си заряда на добротворчеството.

  А лятото продължава и за децата и екипа на двата ЦНСТ предстои трескава подготовка за морския лагер. Ще разказваме.

  * Имената на деца в статията са променени.

   

  Прочетена 351 пъти Последно променена в Четвъртък, 23 Юли 2020 11:39