Петък, 24 Май 2019

ЦОП

Центърът за обществена подкрепа към КСУДС предоставя социални услуги за деца и семейства с цел предотвратяване на изоставянето на децата и настаняването им в специализирани институции, превенция на насилието, превенция на риска...... продължава

ЦРДУ

Центърът за работа с деца на улицата предоставя социални услуги, свързани с превенция на попадането на деца на улицата и отпадане от училище, социална рехабилитация и интеграция на деца, живеещи трайно или частично на улицата...... продължава

ЗМБ

Звено „Майка и бебе" е социална услуга в общността, която предоставя временно настаняване до 6 месеца на бременни жени и майки в риск да изоставят децата си, насърчава родителската привързаност, подпомага младите майки чрез...... продължава

ЦСРИ

„Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални потребности” е социална услуга, чиято дейност цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност ... продължава

ЦНСТ „Майка Тереза”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Майка Тереза” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и...... продължава

ЦНСТ „Детска къща”

Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ „Детска къща” е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда, близка до семейната, с цел пълноценното израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа,...... продължава

ЖАЛБИ

Вашият глас е много важен за нас и ние искаме да го чуем.

 • Бихме искали да обсъдите с нас трудностите, които сте имали с Вашия социален работник.
 • Бихме искали да Ви окуражим да оформите оплакването си писмено и ако имате нужда от помощ, да се обърнете към нас или друго лице по Ваш избор.
 •   продължава

  A+ R A-

  21 ноември - изключително вълнуващ ден

  Написана от  Публикувана в Актуално Петък, 23 Ноември 2018 20:37

   На 21 ноември екипът на КСУДС отбеляза Деня на християнското семейство, Деня на толерантността и 5 години от разкриването на ЦНСТ "Майка Тереза".
  21 ноември 2018 г. се оказа ден, изпълнен с безброй емоции.


  В традиционната акция за безвъзмездно кръводаряване се включиха 6 души, които дариха „живот” и на които изказваме огромни благодарности за благородния жест.
  В културен център Тракарт се проведе събитие за отбелязване на 5 години от разкриването на ЦНСТ "Майка Тереза". Празникът бе открит от директора на Комплекса г-жа Недка Петрова. Привествия и думи за подкрепа изказаха г-н Титюков – зам. кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика”, община Пловдив и г-жа Веселина Ботева – директор Дирекция „Социална политика”, община Пловдив. Сред гостите бяха партньори, дарители и приятели на децата. Програмата на празника включваше постановка „Джак и бобеното стъбло”, представена от деца от ЦНСТ и подготвена съвместно с доброволците от БМЧК.
  Пред публиката бе представено видео с младежи, живеещи в ЦНСТ „Майка Тереза”. Думите на тези пораснали момчета показват колко важно е да имаш дом и да получаваш грижа, а това за тях е именно къщата на ЦНСТ „Майка Тереза”. Ето и част от думите им:
   

  „Бих казал че специално „Майка Тереза” поне за мен си е най-добрия (дом) защото самите условия са по-добри. Екипът който работи с нас, роботи с желание, не по принуда, виждам че искат да ми помогнат, наистина се интересуват, опитват да ни помогнат по възможно най-добрия начин, не да отбият номера.”
   „За мен тези хора не са просто социални работници. Това са моите родители. Това са хората които ми дават обич, това са хората, които не позволяват да се случи нищо лошо на мен и винаги са с мен и никога против мен.”
  „Идваш и си мислиш: сега този ще си изкара дневната смяна, довечера ще дойде другия и после следващия. В един момент разбираш, че тези хора се грижат за теб, гледаш колко много усилия полагат за тебе, колко много неща правят за тебе, така че ти да си добре и ти се привързваш към тях.”
   „Семейство е място, където ти можеш да си себе си и никога да не се срамуваш от себе си. Един от моите любими мигове е зимата, всички сме в ЦНСТ-то на топло, защто е ваканция, всички сме заедно и сме себе си.”
  „Семейство е място където можеш да се прибереш и да си спокоен, да се чувстваш обичан, да пожеш да получиш и да дадеш грижа.”

  На събитието в културен център Тракарт за пръв път екипът на КСУДС Пловдив връчи благодарствени плакети на журналисти, които отразяват новините на Комплекса и популяризират детските права. Плакети получита представители на БНТ, Радио Пловдив, DC News, Трафик нюз и др.
  По време на събитието бе представена и изложба с картини, нарисувани от децата от ЦНСТ, които те са изработили в рамките на месец с подкрепата на художника Камения Христева. Картините ще бъдат подарени на Отделение по пластично-възстановителна и естетична хирургия за деца към УМБАЛ "Св. Георги". Този жест децата ще направят, за да покажат, че въпреки че живеят разделени от своите родители и често пъти са сочени за лоши, те се интересуват от социални каузи и участват в жестове за подкрепа на други деца в трудна ситуация. За екипът на КСУДС е много важно да покаже на обществото, че децата от ЦНСТ заслужават отношение и уважение наравно с всички други деца.
   
  На същия този 21 ноември 2018 г. Държавната агенция за закрила на детето връчи награди на общини и социални услуги с принос към качествената обществена грижа за децата. Екипът на ЦНСТ "Майка Тереза" получи почетен знак "Аз гарантирам щастливо детство". Отличието е заслужено и ще допринесе и за мотивиране на бъдещата работа и постигането на все по-добри резултати.

  В късния следобед книжарница с мисия "Надежда" стана домакин на представяне на книгата "Надежда и подкрепа за осиновени и осиновители", което се случи в сътрудничество с Българска асоциация "Осиновени и осиновители" дългогодишни партньори на КСУДС Пловдив.

  Екипът на Комплекса благодари на културен център Тракарт, асоциация „Лицеви аномалии”, МН Парти, Център по трансфузионна хематология, БЧК и БМЧК; УМБАЛ „Св. Георги”, книжарница с мисия „НАдежда”; Българска асоциация Осиновители и осиновени” и всички останали партньори и дарители, затова, че подкрепиха отбелязването на 21 ноември и затова че подкрепят ежедневно усилията ни да осигурим по-добро детство.

   

  Прочетена 202 пъти Последно променена в Петък, 23 Ноември 2018 21:02